Julie D’Hallewin: Project Engineer

De 35-jarige Julie D'Hallewin is bij Cegelec als Project Engineer betrokken bij diverse projecten, van ontwerp tot inbedrijfstelling. Haar specialisatie ligt in het ontwerpen en analyseren van de regeling van HVAC-systemen voor kantoren en ziekenhuizen. Ze onderzoekt klantbehoeften en -vereisten, maakt gedetailleerde ruimtebeschrijvingen, regelt de klimatisatie en identificeert beperkingen om de regeling van de systemen te waarborgen voor optimale omgevingskwaliteit.

“Vrouwen hebben een frisse kijk op zaken die
de uitvoering van projecten kan verbeteren.”

  • Naam: Julie D’Hallewin
  • Leeftijd: 35
  • Studies: Master Industrieel Ingenieur, met als specialisatie Elektromechanica (Haute École Louvain en Hainaut Mons)
  • Functie: Project Engineer
  • Hobby’s: Lopen en tijd doorbrengen met haar kinderen

Ondervond je moeilijkheden bij jouw keuze voor een technisch beroep?

Julie: In het laatste jaar van de middelbare school had ik geen idee welk beroep ik wilde uitoefenen, maar ik wist wel dat ik een passie had voor wetenschap, geïnspireerd door mijn moeder die natuurkundelerares was. Daarom koos ik voor een ingenieursstudie, hoewel ik toen nog zoals zoveel meisjes overwoog om lerares te worden na mijn studies. Op de hogeschool deelde ik de aula met bijna uitsluitend jongens. Voor veel meisjes zou dit kunnen leiden tot twijfels of zelfs het opgeven van hun studies. Gelukkig groeide ik op met drie broers en een vader zonder gendervooroordelen, waardoor ik snel mijn plek vond ondanks het gebrek aan diversiteit. Pas tijdens mijn afstudeerstage ontdekte ik het echte bedrijfsleven en besefte ik dat dit beter bij mij past. Projectwerk sprak me meteen aan en bood me de kans om me verder te ontwikkelen. Ik geloof dat diversiteit in bedrijven de sleutel tot succes is, en daarom is het belangrijk om meer meisjes warm te maken voor technische studies door hen te laten zien hoeveel carrièremogelijkheden er zijn.

Heb je je ooit anders bekeken gevoeld als vrouw in de technische sector?

Julie: Aanvankelijk voelde ik me onzeker vanwege mijn gebrek aan ervaring, al was dat eigenlijk normaal na het verlaten van de schoolbanken. Daarnaast was ik een van de eerste vrouwen op technisch niveau, maar ik heb me nooit vergeleken met anderen op basis van mijn geslacht. Er was wel wat verbazing toen ik voor het eerst collega’s ontmoette, omdat vrouwelijke teamleden destijds nog zeldzaam waren. Gelukkig zie ik nu, tien jaar later, steeds meer vrouwen in het team. Bovendien heb ik als vrouw gemerkt dat er in de technische sector minder vooroordelen zijn dan verwacht. Werkgevers benadrukken daarnaast ook steeds vaker de meerwaarde van vrouwelijke teamleden net vanwege het verschil in aanpak. Ik geloof ook oprecht dat vrouwen een frisse en andere kijk op zaken hebben die de uitvoering van projecten kan verbeteren. Bij een project kon ik bijvoorbeeld dankzij mijn persoonlijke interventie op de bouwplaats communicatiefouten met de onderaannemer herstellen en het project succesvol afronden. Dit benadrukt het belang van luisteren en empathie, eigenschappen die vaak sterker naar voren komen bij vrouwen. Tegelijkertijd hebben mijn mannelijke collega’s andere kwaliteiten, en juist die combinatie van sterktes zorgt voor een perfecte synergie in ons teamwerk.

Is er iets waarvoor je dankbaar bent op professioneel vlak? 

Julie: Ik leerde VINCI Energies kennen tijdens een jobdag en begon er direct na mijn studies te werken. In het begin van mijn carrière had ik het geluk samen te werken met een collega die met plezier zijn kennis deelde en in mijn potentieel geloofde, waardoor ik snel kon groeien. Het vinden van zo’n mentor is cruciaal omdat die kan helpen je vaardigheden te ontwikkelen en je sterke punten te benutten. Ik ben ook dankbaar voor de mogelijkheid om binnen VINCI Energies van functie te veranderen maar toch bij dezelfde werkgever te blijven. Voorheen was ik Project Engineer bij een ander merk binnen de groep gespecialiseerd in de regeling van elektriciteitscentrales, maar nu ben ik recent begonnen bij Cegelec omdat dit vakgebied beter bij mij past. Ik hou van mijn werk omdat het me de kans biedt om technische uitdagingen aan te gaan, mensen zich comfortabel te laten voelen in hun werkomgeving en de milieu-impact van gebouwen te verbeteren. Het geeft me ook enorm veel voldoening wanneer mensen tevreden zijn met mijn bijdrage aan een project. Bovendien maak ik deel uit van een dynamisch en enthousiast team, wat mijn prestaties en motivatie positief beïnvloedt.