De 26-jarige Sophie Van Der Fraenen werkt als Software Engineer bij Axians. Ze ontwikkelt software op maat, afgestemd op de specifieke noden en wensen van klanten.
De 26-jarige Sophie Van Der Fraenen werkt als Software Engineer bij Axians. Ze ontwikkelt software op maat, afgestemd op de specifieke noden en wensen van klanten.
Sophie: Ik heb steeds vooral mannelijke vrienden gehad, dus ik vond het nooit vreemd om ergens de enige vrouw te zijn. Ik volgde gewoon mijn eigen interesses. In de lagere school speelde ik als enige meisje met de jongens in de modder of in de bossen. Tijdens het modeltraject in mijn masterjaar was ik ook de enige vrouw. Pas toen ik te maken kreeg met vooroordelen of bepaalde opmerkingen werd ik me hier bewust van. Bij het binnenwandelen in een leslokaal kreeg ik door de verwarde blikken het gevoel dat ik mij van lokaal had vergist. Soms werd ik ook door de professor met ‘Sophietje’ aangesproken. Dat was niet slecht bedoeld, maar kwam wel neerbuigend over. Als vrouw val je al op in deze studierichting, dus was het onnodig om er op die manier nog meer de aandacht op te vestigen. Op het werk heb ik daar gelukkig geen last van. Mijn collega’s maken enkel mopjes wanneer ze weten dat de persoon daar zelf om kan lachen.
Sophie: Het probleem begint in het middelbaar: er worden nog te weinig technische vakken aangeboden. In mijn eerste jaar aan de UGent koos ik de richting Industrieel Ingenieur met als optie chemie, omdat ik niet wist wat de optie informatica inhield doordat die richting niet bestond in het middelbaar. Gelukkig heeft STEM hier al verandering in gebracht. In het eerste middelbaar hoef je nu niet meer te kiezen voor ASO of TSO. Leerlingen zien alle facetten van abstracte wetenschappen op zowel praktisch als theoretisch vlak. Het middelbaar onderwijs zet hiermee een grote stap vooruit. Ik hoop dat ik als vrouw met een technisch beroep ook zelf een positieve invloed kan hebben op anderen. Mijn nichtje kijkt alvast enorm op naar mij. Zo vertelt ze me vol enthousiasme wat ze allemaal in de lessen informatica leert.
Sophie: Tijdens mijn sollicitatiegesprek voor VINCI Energies werd ik voor het eerst echt uitgedaagd. Bij andere bedrijven waar ik gesolliciteerd had, probeerden de recruiters mij te overtuigen in plaats van dat ik het bedrijf moest overtuigen. Hierdoor kreeg ik de indruk dat ik enkel in aanmerking kwam omwille van de statistieken. Ik voelde mij een nummer dat kon gebruikt worden om aan te tonen dat het bedrijf wel degelijk ‘inclusief’ is. Bij VINCI Energies moest ik mezelf bewijzen op basis van mijn technische kennis, wat mij het gevoel gaf dat ik de job rechtvaardig zou moeten verdienen.