Isabel Van Hul: Design Engineer




De 50-jarige Isabel Van Hul werkt als Design Engineer bij ITB. Binnen deze functie is ze verantwoordelijk voor het opstellen van de elektrische plannen voor diverse projecten. In de meeste gevallen houdt dit eerst een ontwerpfase in, gevolgd door een tekenfase. Daarna gaan de plannen naar de werf.




Zolang ik dezelfde kansen krijg,
heb ik er geen problemen mee
om in een mannenwereld te werken.”

  • Naam: Isabel Van Hul
  • Leeftijd: 50
  • Studies: Landschaps- en tuinarchitectuur (HoGent)
  • Functie: Design Engineer
  • Hobby’s: Creatieve duizendpoot

De 50-jarige Isabel Van Hul werkt als Design Engineer bij ITB. Binnen deze functie is ze verantwoordelijk voor het opstellen van de elektrische plannen voor diverse projecten. In de meeste gevallen houdt dit eerst een ontwerpfase in, gevolgd door een tekenfase. Daarna gaan de plannen naar de werf. 

Droomde je altijd al van een job als Design Engineer? 

Isabel: Als kind was het duidelijk dat ik voorbestemd was om architect te worden, want ik tekende graag en veel. Ik ging dan ook al op jonge leeftijd naar de kunstacademie. Eenmaal in het middelbaar heb ik daarnaast een cursus computertekenen gevolgd. Ik heb nooit lang moeten nadenken over wat ik ging studeren, maar volgde gewoon mijn passie. Toch heeft deze basis er niet voor gezorgd dat ik onmiddellijk in de technische sector ben gerold. Na mijn studies heb ik namelijk eerst twee jaar in een hotel in Zwitserland gewerkt, en toen ik daarna terug in België aankwam bleek de basis die ik had opgebouwd niet langer voldoende, omdat de sector zo snel evolueert. Maar als er een deur sluit, gaan er veel andere deuren open. Zo ben ik via een interimvacature terug in de sector gestapt en via enkele tussenstappen bij ITB terechtgekomen als tekenaar elektriciteit.

Hoe voelt het om vooral omringd te worden door mannelijke collega’s?

Isabel: Al tijdens de cursus computertekenen was ik het enige tienermeisje in een klas vol mannen die bezig waren met de omscholing van tekenplank naar computer. Ik wist dus al snel dat ik in een mannenwereld terecht zou komen, maar daar heb ik geen probleem mee, zolang ik ook de kans krijg om mij te bewijzen. Daarom heb ik achter mijn bureau een magneetje van de feministische ‘We Can Do It!’-poster hangen. Zo wordt iedereen die bij mij komt er onmiddellijk aan herinnerd dat wij, als vrouwen, alles kunnen wat mannen kunnen. 

Hoe kunnen meer vrouwen worden aangetrokken tot de technische sector? 

Isabel: Bedrijven moeten actief stappen blijven ondernemen om meer vrouwen aan te trekken, want vrouwen zijn evenveel waard als mannen indien ze dezelfde kansen krijgen. Bovendien kunnen vrouwelijke ingenieurs een extra meerwaarde bieden, doordat ze een andere blik op een project hebben of een andere werkwijze hanteren. Deze campagne is een goed voorbeeld van de stappen die VINCI Energies onderneemt, maar we hebben het einddoel natuurlijk nog niet bereikt. Pas als de balans veranderd is, kan het mannenbastion in de technische sector echt doorbroken worden. En aan de vrouwen die twijfelen om de stap te zetten: “Trek uw handschoenen aan en kom mee in de ring!”