Brigitte Braems: Service Transformation Manager

De 54-jarige Brigitte Braems werkt als Service Transformation Manager bij Axians. In die operationeel coördinerende rol beheert ze alle processen en tools voor een vlotte levering van de managed services en IT-diensten van Axians, voor zowel interne als externe klanten. Daarnaast richt ze zich op het continu verbeteren van het werkproces van collega’s en het waarborgen van soepele overgangen en een vlekkeloze implementatie tijdens grote veranderingen. Daarvoor werkt ze nauw samen met collega’s, waardoor haar functie naast technische vaardigheden ook sterke communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden vergt.

“Mijn vader leerde me al van jongs af aan over elektriciteit
en dat was de normaalste zaak van de wereld.”

  • Naam: Brigitte Braems
  • Leeftijd: 54
  • Studies: Master in de Industriële Ingenieurswetenschappen, met als specialisatie elektronica (ECAM Brussels Engineering School)
  • Functie: Service Transformation Manager
  • Hobby’s: Duiken, tennissen en skiën

Was je als kind al gefascineerd door technieken?

Brigitte: Ja, toen ik in het middelbaar zat, hadden we thuis een telefoon met een volledig doorzichtige behuizing waardoor je alle elektronische componenten binnenin kon zien. Ik was daar zo door gefascineerd dat ik besloot om elektronica te gaan studeren. Toen ik die keuze maakte, was ik me niet bewust dat ik een pad zou gaan bewandelen dat weinig andere vrouwen kiezen. Ondertussen besef ik dat ik in een mannenwereld werk, maar ik ben opgegroeid met mijn vader die mij liet helpen bij technische klusjes en mij een goede basis over elektriciteit heeft meegeven. Die kennis en interesse leken me de normaalste zaak van de wereld. Uiteindelijk heb ik zo gekozen voor een job die ik nog altijd heel graag doe. Mijn werk is ondertussen geëvolueerd van telecom naar IT, maar mijn passie voor technologieën blijft. Mijn zoon leert programmeren en soms werkt hij aan roboticaprojecten. Ik help hem graag met de technische aspecten en hij kan me dan weer veel bijleren op het vlak van programmeren. Mijn dochter studeert daarnaast architectuur en vindt het vanzelfsprekend dat haar moeder over akoestische golflengten kan meespreken. We vullen elkaar aan en de passie wordt nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. 

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Axians te gaan werken?

Brigitte: Mijn twee vorige jobs waren bij start-ups die beide overgenomen werden door een grote firma. Ik was op zoek naar een grote, stabiele groep en bij voorkeur een technologiebedrijf dat voortdurend de laatste ontwikkelingen volgt om relevant te blijven. Dat heb ik zeker gevonden in VINCI Energies. Ik vind het geweldig dat VINCI Energies een solide internationale groep is die naar mijn gevoel toch de voordelen van een kmo biedt. Zo ben ik in een hecht team terechtgekomen en krijg ik voldoende vrijheid om eigen projecten te bedenken en uit te werken. Ik waardeer dan ook het vertrouwen dat in mij gesteld wordt om mijn ideeën tot leven te brengen. 

Wat ervaar je als de meest waardevolle voordelen van werken bij VINCI Energies?

Brigitte: Ik werk nog maar tien maanden bij VINCI Energies maar ik heb het gevoel dat het al veel langer is. In korte tijd heb ik al ongelooflijk veel kunnen bijleren en bijdragen. De sfeer is bovendien heel gemoedelijk. Ik had eerst voor een andere job gesolliciteerd, maar deze functie werd me spontaan aangeboden. Het is ongelooflijk dat ze op basis van enkele gesprekken al zo goed konden inschatten dat deze job echt op mijn lijf geschreven is. Ik ben bovendien al wat ouder, maar bij VINCI Energies is iedereen welkom en respecteren de collega’s elkaar echt. In mijn rol zal ik voortdurend te maken hebben met veranderingen als gevolg van nieuwe technologieën, waardoor mijn werk altijd boeiend blijft. Ik vind voortdurende aanpassing positief. Niet enkel de veranderingen op zich interesseren mij, maar ook de weg ernaartoe. Vervolgens moet ik de diverse noden van klanten goed begrijpen, oplossingen uitwerken en mijn collega’s hier nauw bij betrekken. Dit maakt mijn job ook op menselijk vlak zeer waardevol. Zoals Charles Darwin zei: “Het zijn niet de sterkste of intelligentste van een soort die overleven, maar degenen die zich het beste aan veranderingen kunnen aanpassen.” Al die positieve aspecten maken dat ik nu al zeker ben dat ik hier ga blijven werken tot aan mijn pensioen.