Greet Vanoppen: Senior Project Engineer Automation

De 37-jarige Greet Vanoppen werkt als Senior Project Engineer Automation bij Actemium. In haar functie volgt ze projecten van A tot Z op: ze stelt offertes op en is verantwoordelijk voor de volledige projectopzet, inclusief planning, het financiële plaatje, technische aspecten en design. Vervolgens coördineert ze ook nauwgezet de uitvoering en oplevering van projecten.

Wat je op school leert, is slechts het begin:
pas wanneer je aan een baan begint, opent
de wereld zich echt en krijg je volop kansen om te groeien”

  • Naam: Greet Vanoppen
  • Leeftijd: 37
  • Studies: Master Industrieel Ingenieur, met als specialisatie Elektromechanica (voormalige Katholieke Hogeschool Sint-Lieven, Gent)
  • Functie: Senior Project Engineer Automation
  • Hobby’s: Yoga, lopen en koken

Hoe is de genderbalans in de technische sector veranderd tijdens je carrière?

Greet: Toen ik begon, had ik alleen mannelijke collega’s, maar ik heb daar toen niet bij stilgestaan. Ook tijdens mijn opleiding was ik een van de weinige vrouwen en uiteindelijk op het einde zelfs de enige vrouw. Ik was dat gewoon. In vergelijking met tien jaar geleden kom ik nu wel meer vrouwen tegen, zowel onder collega’s als bij onze klanten. Ze bekleden ook vaker hogere functies dan vroeger. Hoewel ik nog altijd voornamelijk mannelijke collega’s heb, is er een paar jaar geleden een vrouwelijke collega begonnen in ons team. Ik werk graag met haar samen, want we begrijpen elkaars werkwijze beter, vooral in de manier waarop we omgaan met klanten. Ik probeer altijd empathisch te zijn en de situatie ook vanuit het standpunt van de klant te bekijken. Een beetje geven en nemen van beide kanten is steeds het beste. Ik merk soms bij mannelijke collega’s dat zij meer op hun strepen staan.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat vrouwen gelijke kansen krijgen in het aanwervingsproces?

Greet: Werkgevers moeten focussen op de talenten en capaciteiten van personen. Ik denk niet dat we vrouwen moeten aanwerven alleen omdat ze vrouwen zijn. We moeten ze aanwerven omdat ze capabel zijn. Vrouwen moeten de kans krijgen om te tonen dat ze even goed geschikt zijn voor bepaalde jobs als mannen. Iedereen moet kunnen doen wat ze willen en ik hoop dat geen enkele vrouw zich laat tegenhouden door wat anderen denken. Iedereen moet voor zichzelf beslissen welke job bij hen past. Bovendien is al vaak bewezen dat gemengde teams succesvoller zijn, en dat kan ik alleen maar bevestigen en volledig ondersteunen.

Hoe zie je zelf je toekomst in het bedrijf?

Greet: Dat is een moeilijke vraag, omdat ik het gevoel heb dat ik momenteel heb bereikt wat ik wou bereiken. Toch weet ik heel zeker dat ik kan blijven doorgroeien binnen VINCI Energies, in een andere afdeling of een andere functie. Zo is VINCI Energies mijn eerste werkgever, maar bekleed ik nu een andere functie dan in het begin. Er zijn dus gelukkig veel opties. Mijn huidige functie biedt ook veel variatie. Ik werk met verschillende teams en mensen samen en dat op verschillende locaties. Die variatie vind ik net het leukste aan mijn job. Ik waardeer ook de flexibele werktijden, de optie om vanuit huis te werken en de vrijheid om mijn eigen werkdagen te organiseren. Ik heb gaandeweg ook echt geleerd hoe belangrijk het is om flexibel te zijn en je niet te veel vast te houden aan wat je op school geleerd hebt. Een job is als een heel andere wereld. Wat je nog niet geleerd hebt, kun je altijd bijleren en je krijgt nog zoveel kansen om te groeien. Met toewijding, kom je er sowieso.