Actemium zet stagetraject op voor vluchtelingen

Anderstalige nieuwkomers onze taal aanleren en herscholen, zodat ze aan de slag kunnen in de industrie? ‘Eerst zien en dan geloven’, dacht Dirk Wuyts van Actemium toen hij twee jaar geleden via ons Welt-project kennismaakte met sociale organisatie Steunpunt Tewerkstelling (STW). Sindsdien is STW een vaste partner voor Actemium, het merk van VINCI Energies dat zich toelegt op elektriciteit en instrumentatie, ICT, automatisering, mechanica en piping in industriële processen. Dirk Wuyts ziet als productiemanager een groot tekort aan bekwame elektriciens en is voortdurend op zoek naar nieuw talent.

‘Overal waar ik kom, ben ik op zoek naar iemand met talent voor elektrotechniek. Om onze naamsbekendheid te verhogen, onderhouden we bijvoorbeeld sterke relaties met scholen zodat hun leerlingen bij ons willen werken na het afstuderen. Ook alle gangbare rekruteringskanalen houden we in de gaten’, vertelt Dirk Wuyts (Operations Support Manager) over zijn ervaring met de “war for talent” die op de arbeidsmarkt heerst. Daarom nam hij in 2017 deel aan het Welt-traject van de Kamer, dat bedrijven helpt om hun HR-beleid klaar te stomen voor duurzame en toekomstgerichte tewerkstelling.

‘Welt vond ik een ongelofelijk boeiend traject, waaruit ik heel wat praktische inzichten haalde. Een sessie gegeven door iemand van Steunpunt Tewerkstelling (STW) ging over het rekruteren van anderstaligen, voornamelijk  vluchtelingen. Daar stond ik sceptisch tegenover. Dat bestaat niet, in zo’n verkooppraatje trap ik niet, dacht ik toen’, geeft hij aan. Om hem van het tegendeel te overtuigen, werd Dirk Wuyts uitgenodigd om het opleidingscentrum van STW te bezoeken. Daar veranderde hij onmiddellijk van idee.

STW leidt onder meer erkende vluchtelingen op om hen naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Wie bij STW start, wordt ondergedompeld in een taalbad en opgeleid in een technisch vakgebied. Sommige cursisten hebben al een technische achtergrond en krijgen een bijscholing in nieuwe technieken en veiligheidsvoorschriften. ‘Ik merkte meteen dat die mannen daar met plezier stonden en een degelijke kennis hadden opgebouwd. De beslissing om drie cursisten een stageplek aan te bieden bij Actemium was snel gemaakt’, stelt Dirk Wuyts.

DREMPELS OVERWINNEN

Niet alleen Dirk Wuyts moest overtuigd worden om anderstalige stagiairs aan te nemen. Ook de teams waarbinnen de stagiairs zouden werken, reageerden in eerste instantie sceptisch. ‘Vooraf zag iedereen op tegen de tijd en moeite die dat met zich meebracht. Maar na een week wilden ze hun stagiairs voor geen goud meer missen. Het was fantastisch om te zien hoe snel die jongens in het team werden opgenomen.’

Draagvlak is er vandaag in de organisatie zeker. Via het Fonds VINCI ondersteunt het bedrijf sociale organisaties die zich inzetten voor een duurzame arbeidsmarkt. Ook STW kon op financiële hulp rekenen van het Fonds VINCI om zijn atelier uit te bouwen met nieuw opleidingsmateriaal. Het management speelt dan ook een belangrijke rol voor het inclusieve werkplekleren bij Actemium. Dirk Wuyts: ‘Een van onze klanten weigerde pertinent om een stagiair toe te laten op de site, omdat de veiligheidsvoorschriften dat niet toelieten. Onze toenmalige directeur heeft de zaak toen bepleit op de hoofdzetel in Parijs, waarna de klant zijn beslissing heeft herzien. Vandaag maakt niemand daar nog een probleem van en zijn al onze stagiairs welkom. Ze draaien mee zoals elke andere werkkracht.’

KUNGA UIT TIBET

Momenteel is STW een belangrijk rekruteringskanaal voor Actemium. ‘Binnenkort komen drie cursisten op kijkstage om kennis te maken met elektrotechniek in een industriële setting’, vertelt Dirk Wuyts. ‘Daarna vervolledigen ze hun opleiding bij STW. In totaal namen we al zes stagiairs vast in dienst en dat willen we blijven uitbouwen. We werken ook aan een manier om taalcoaching op de werkvloer te organiseren, zodat de nieuwkomers kunnen blijven leren.’

De samenwerking met STW is voor Dirk Wuyts een succesverhaal. ‘De jongens die hier aan de slag gaan, zijn ongelofelijk enthousiast en dankbaar. We zien ze openbloeien en volwassen worden en dat is voor ons heel belangrijk. Onze eerste stagiair, Kunga afkomstig uit Tibet, is hier al twee jaar vast aan de slag en begeleidt nu zelf mensen op de werkvloer in het Nederlands. Dat is geweldig om te zien’, besluit hij.